24.7.2015

Kaavakokoja ihmetellen... ja esittelyssä peruspeplum

 Peplumista postauksen lopuksi... 
OLEN jo pitkään - siis lähinnä ompeluharrastuksen alusta lähtien, joka sinänsä ei ole vielä kovin pitkään... - ihmetellyt eri lähteiden mittataulukoita ja yleensä aina valinnut liian ison kaavakoon (lapsen pituuden mukaan). Nyt olen sitten vähän vertaillut kolmea eri mittataulukkoa, ja olen vieläkin enemmän pihalla - siis etupäässä sen suhteen, minkä koon valitsisin, kun en osaa kaavoja mitenkään muunnella.


Lapseni on 118 cm pitkä ja hoikkis - kohta 7 v. Siis aikas pikkuinen. Nyt on juuri mielestäni menty 116 cm koon yli, ja ostaisin ensisijaisesti kaupasta 122 cm koon mukaan, tai kokoa 6-7 v. Kauppojenkin kokomitoissa on kyllä suuria eroja - mutta on helpompaa silmämitalla valita oikea koko. Kun katson näitä kolmea mittataulukkoa, heittelee lapsen mitat aina koosta 98cm kokoon 128cm, riippuen mitä taulukkoa katsoo. Mihin nämä mitat perustuvat - ihmettelen.

Ottobren taulukossa lapsen rinnanympärys ja selän pituus osuvat koolle 110, vyötärö sekä käsivarren ja olan pituus koolle 104, lantio koolle 98 (!), ja lopuksi jalan pituus koolle 122. Olen viimeisimmissä Ottobren kaavoissa käyttänyt kokoa 122, ja kyllä ne ovat aika isoja olleet - ihmekös tuo.
Alt om Håndarbejde- lehden taulukossa rinnanympärys osuu kokojen 110 ja 116 väliin, vyötärö kokoon 110 ja lantio kokoon 104. Muita mittoja ei tuossa olekaan. Aika hyvin on 116 sopinut kun mekkokaava on kyseessä. Stof&Stilin oman malliston mittataulukossa taas rinnanympärys osuu kokoon 122, vyötäro 128 (!) ja lantio kokoon 110. Ja epäloogisesti kaava koolla 122 tuotti aivan liian ison vaatteen.

Ota näistä nyt sitten selvä! Kyllä on mittataulukoissa eroa - mutta hankala on kokoa valita yhdenkin taulukon mukaan....

PEPLUMISTA hieman. Ompelin tämän yksinkertaisen peplumin kahta kaavaa yhdistämällä (lähtökohtana Ottoberen Peplum kaava 1/15). Tätä tyttö on käyttänyt aika paljonkin juuri kuvan asusteena - ainokaisten housujensa (ostetut noin vuosi sitten) ja valkoisen paidan kanssa (tässä omatekemä t-paita). Housuja on vain yksi pari, koska tytär ei tosiaan halua käyttää housuja - vain leggareita. (jos satuit ihmettelemään tuota :-)). En jaksanut tähän versioon ommella mitään lisäkkeitä, joten irtokukkanen saa kelvata väriä antamaan! Tässä yritin harjoitella hihattoman kädentien sekä pääntien huolittelua. Napilla niskassa ei ole mitään virkaa, sitäkin halusin vain kokeilla.

(oho, osa kuvista on vähän epätarkkoja, tytär oli kiireissään eikä millään olisi malttanut olla paikoillaan puolta sekuntia) Jihuuh, ainoa oikea tapa tulla rappuset alas - ja vauhtia riittää. 
Äidin sydän tykyttää joka kerta - en ollenkaan muista, että itse olisin tehnyt samaa... ;-)Toisen lomaviikon loppu häämöttää, mutta onneksi on vielä yksi viikko jäljellä - nyt alkaa palautua!

t. Maija

5 kommenttia:

 1. Sellaistahan se kaavahomma taitaa olla niin lapsilla kuin aikuisilla. Ja aina jos poikkeaa "tilastollisesta keskiarvosta" niin sen vaikeammaksi menee. Meillä 2 vanhinta lasta ovat aina olleet todella hoikkia ja esim. valmishousut ilman säätömahdollusuutta usein tippuvat päältä. Nuoremmat sitten ovat ympärysmitoltaan vastanneet hyvin ikäkokoa mutta ovat olleet lyhyempiä .Jos teen paitaa/ mekkoa valitsen koon yleensä lapsen ry:n mukaan ja lisäilen sitten hoikkeliineille yleensä pituutta hihoihin ja helmaan. Hameet ja housut sitten vy:n mukaan.Minua ei sinänsä pieni kasvunvara/väljyys vaatteissa (varsinkaan puuvillavaatteissa) haittaa mutta eihän ne vaatteet tietenkään mitään säkkejä saa olla ;).Ihanasti piristää tuo irtokukkanen asua :). Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä koittaa tuota metodia, että valitsen koon joko ry:n tai vy:n mukaan riippuen mitä ompelee! Tassähän saa kohta alkaa ommella jo syksyn vaatteita kun kesää ei näytä tulevan.... :-). Kiitos Krista kaikista ohjeistasi!

   Poista
  2. Sen ohjeen vielä annan, että esim. kädentien kaaret ja olanpituus saattaa olla liian lyhyitä tytöllesi jos joudut ry:n mukaan valkkaamaan kovin paljon pienemmän koon kuin tytön ikä. Jos pystyt mallaileen valitsemasi kaavan ympärysmittoja, pituutta, olkaa ja kädentietä johonkin sopivaan vaatteeseen ja ne vastaa hyvin sitä tai on vähän isompia (jos tarkoitus esim. Talveksi tehdä) niin hyvällä tiellä ollaan :). Kolme senttimetriä kokonaisuudessaan on muistaakseni se ympärysmitan ero koosta toiseen siirryttäessä.Olikohan mulla vielä joku asia, unohdin sen jo :D. No, jos se oli jotain olennaista niin tulen taas kirjoittelemaan ;)

   Poista
 2. Todella sievä peplumpaita. Tykkään aina vaan tästä mallista. Se on todella kaunis ja niin tyttömäinen. Olen kyllä tykännyt siitä myös itsellänikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kanneli. Olen vasta yhden ommellut, mutta on tämmöinen ilmeisen mukava päällä. Mietin, että seuraavasta versiosta voisi ehkä tehdä hupullisen tai sitten jollakin eri kauluksella (syksyä ajatellen).

   Poista