27.9.2015

Perusompeluksia: paita, leggareita, pipoTällä viikolla ovat koneet saaneet huilata! En ole yhtään ehtinyt istahtamaan ompelemaan, vaikka jo valmiiksi leikattuja juttuja olisi odottamassa.
Esittelenkin tässä siten vain aikaisemmin ommeltua, perussettiä; leggingsejä ja paita - ja pipokin mahtuu vielä mukaan.

Vihdoinkin olen saanut ratkaistua leggarikoodin! Kestikin aika kauan ja pari kokeilua on jo kauan sitten lentänyt roskikseen. Nyt minulla on hyvä kaava, jonka olen yhdistelemällä neljästä tai viidesta eri kaavasta muokkaillut sekä tytön mittoihin soveltanut. Monet 116 koon leggings-kaavat ovat aivan järkyttävän isoja - en käsitä todellakaan. Oma lapsi tykkää myös matalasta mallista, jossa vyötärö jää navan alapuolelle. Nämä istuvat kyllä ihan prikulleen! Vihdoin ymmärsin tuon kuminauhatekniikankin, eli saumuroin kuminauhan ensin kiinni vyötärön yläreunaan ja sitten kaksoisneulalla huolittelen.Ennen ompeluharrastusta lähes kaikki lapseni peruspaidat olivat Wheat:lta. Näitä paitoja olen kyllä kaivannut, mutta en ole antanut ostohalulle periksi. Wheatin peruspaidan kaula-aukko ja hihat saavat pitsimäisen viimeistelyn, joka antaa paidoille ihanaa herkkyyttä. Jos haluat, voit katsoa esimerkin täältä.

Yritin tässä mustassa paidassa päästä edes vähän samannäköiseen lopputulokseen, vaikkakaan kauluksen materiaali ei ole sama. Tämä pitsimäinen kuminauha on kai tuttu alusvaatteista, mutta parempaakaan vaihtoehtoa en paikallisesta kangaskaupasta löytänyt. Saumuroin ensin kauluksen ja hihansuut ja huolittelin sitten kauluksen kaksi kertaa kaksoisneulalla, niin että kaulukseen tuli kolme tikkiriviä. Käytin nauhan pituuteen kerrointa 0,7. Hihansuut huolittelin myös kaksoisneulalla. Tein hihoista tarkoituksella hieman normaalia lyhyemmät. Kaava on muutoin OB:n.

No, olen ihan tyytyväinen lopputulokseen, mutta jos joku tietää miten tuo Wheatin tapainen huolittelu tehdään, niin kertokaahan mullekin! Siinä näyttäisi olevan resori ja sitten pieni pitsi neulottuna resorin kärkeen, mutta tarvitaankohan tuohon joku erityiskone...


 


Pieni sai synttärilahjaksi kaveriltaan 'tatuointeja', saapa nähdä mitä ope sanoo huomenna koulussa...


Pipoja en ole ennen ommellut - nyt kokeilin. Oikein hauskaa ja helppoa. Voisin kuvitella, että innostun näitä tekemään muutamia! Onhan minulla nyt tupsujen tekoon oikein tuommoiset rinkulatkin! Nopeuttaa huomattavasti prosessia, kun langan voi vain keriä puolikuun ympärille. Siippa löysi rinkulat ruokamarketista... :-) Hieman fläshbäkkiä ala-asteelle, joilloin tupsunteko taisi olla opetusohjelmassa.

Oikein mukavaa alkavaa viikkoa - toivottavasti ehdin jotakin ompelemaankin.
t. Maija

4 kommenttia:

 1. Tuo koko leggarisarja on todella cool ! Sopivat moneen yläosaan. Minultakin taitaa löytyä tuo tupsukone, en muista koska viimeksi tein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän neiti käyttää melkein yksinomaa leggareita, joten niitä kuluu ja menee rikki tämän tästä!
   Kiitos Saija.

   Poista
 2. Niin tarpeellisia ja hienoja perusjuttuja. Hyvä, että olet saanut nyt hyvän housukaavan tytölle. Minäkin olen yrittänyt ratkaista tuota kanttipitsi ongelmaa mutten ole vielä ratkaissut. En tiedä onko sellaista kanttia valmiiksi olemassa mistä tuo pitsi löytyy, kun en kans ymmmärrä miten se olisi muuten tehty :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä ei tosiaankaan ehdi muuta kuin perusjuttuja ommella... joskus ei sitäkään. Nyt tehdään todella vain tarpeeseen. Olen ajatellut, että pitäisiköhän alkaa taas ostamaan ne perusjutut, että voisi paneutua johonkin suurempaan ja haastavaan projektiin ajan kanssa. Esimerkiksi haluaisin kovasti yrittää sitä vuorillisen takin ompelua. Kiitos kun käyt täälla aina puhaltamassa uutta tuulta purjeisiin!

   Poista